Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Cristina Uruc, manager Artexim

Publicat: luni, 13 Mai 2024 , ora 9.02

Cu ocazia Centenarului "Giacomo Puccini", de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, împreună cu Artexim, organizează luni, 13 mai 2024, la Ateneul Român - Gala Puccini. Despre acest eveniment Cristina Uruc, manager Artexim:

Doamnă Cristina Uruc, Ateneul Român va găzdui luni seară Gala Puccini - un eveniment dedicat centenarului Giacomo Puccini, celebrat sub patronajul Ambasadei Italiei și organizat de Institutul Italian de Cultură în colaborare cu Artexim. Ce ne puteți spune despre artiștii invitați să omagieze memoria compozitorului italian?

Luni, la ora 19.00, la Ateneul Român (care ne găzduiește ca de obicei) se va desfășura un concert cu Camerata Regală sub bagheta maestrului Tito Ceccherini, un important dirijor italian specializat în repertoriul operistic puccinian dar nu numai, și alături de soprana Cellia Costea. Castul este de nivel internațional, muzicieni cu voci speciale care vor da ariilor și duetelor pe care le vor interpreta o culoare personală și vor aduce creația lui Puccini mai aproape de inimile publicului român.


Ce va asculta publicul de la Ateneul Român?

Arii și duete din opere celebre precum Madama Butterfly, Turandot, Manon Lescaut. Evident, o să avem Nessun dorma, Un bel di vedremo... arii hituri, să spun așa.

Aș vrea să punctez participarea Corului "Preludiu - Voicu Enăchescu" al Centrului Național de Artă "Tinerimea Română", care va interpreta Kyrie și Agnus Dei din Messa di Gloria și corul mut din Madama Butterfly - trei fragmente importante și rar interpretate de acest cor.

De asemenea, aș vrea să punctez că pentru prima dată în România se va interpreta pe scena Ateneului Român "Preludiul simfonic" de către Camerata Regală sub bagheta maestrului Tito Ceccherini. Din cercetările noastre și din cunoștințele pe care le avem, aceasta este prima dată, ete o premieră românească a "Preludiului simfonic" scris de Giacomo Puccini.


Care este principalul obiectiv al marcării centenarului "Giacomo Puccini" în România, în afară de intenția de a promova operele compozitorului verist?

Ne dorim foarte mult ca prin aceste evenimente să putem să subliniem relațiile bilaterale de diplomație culturală dintre Italia și România. Așa cum ați spus la început, acest eveniment se desfășoară sub patronajul Ambasadei Republicii Italiene la București și evenimentele care vor avea loc sub egida Anului Puccini se vor desfășura nu numai în cadrul teatrelor de operă din București și din țară, ci și în cadrul unor filarmonici care au aderat la proiectul nostru și au răspuns pozitiv invitației, cum ar fi Filarmonica din Râmnicu Vâlcea, Filarmonica din Ploiești, Filarmonica din Timișoara și nenumărate alte filarmonici partenere.

Este important să arătăm publicului român că Puccini este un compozitor important nu numai în repertoriul operistic, ci și în cel vocal-simfonic și că muzica lui creează punți între cele două culturi, română și italiană. Și aici știm foarte bine că prima Toscă a lui Puccini, artista pentru care Puccini a scris această operă a fost Hariclea Darclee.


Ca parte a Centenarului Puccini, există și alte evenimente planificate până la sfârșitul anului?

Sigur că da. La începutul lunii iunie, în colaborare cu Universitatea din Milano și Universitatea Națională de Muzică din București, vom organiza Simpozionul "Hariclea Darclee - Puccini", la care invităm publicul să participe. Va avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București. Vom anunța toate detaliile atât pe site-ul UNMB, pe site-ul Institutului, Ambasadei, cât și pe site-ul Artexim.

Va avea loc un important masterclass de cânt operistic susținut de Barbara Frittoli și găzduit de Opera Națională București. Barbara Frittoli va participa într-una dintre producțiile Operei Naționale într-un rol pentru publicul din România, ceea ce este incredibil, este un star de nivel mondial.

Pe lângă asta, vor avea loc premiere la operele din țară, "Bucharest Opera Festival" va fi dedicat lui Puccini anul acesta.

Deci, există o multitudine de alte evenimente și concerte la care vă invităm să participați.

Interviu realizat de Ioana Țintea