Agenda de concert Înapoi

Concert de orgă Szotyori Nagy Gábor

Publicat: miercuri, 15 Mai 2024 , ora 13.48
Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București vă invită pe data de 18 mai 2024, ora 16.00 la un concert extraordinar de orgă susținut de Szotyori Nagy Gábor, organistul Bazilicii Sfântul Ștefan (Szent István Bazilika) din Budapesta. Concertul va avea loc la Biserica italiană din București (Bd. Nicolae Bălcescu 28) și este organizat în cadrul seriei de programe Noaptea orgilor, inițiată de Filarmonia Ungaria în anul 2019 cu scopul de a prezenta caracterul polivalent și captivant al orgii, scoțând-o adesea din mediul ei obișnuit. Anul acesta, în cadrul acestui program regina instrumentelor muzicale va răsuna pe 4 continente, în 30 de țări în medii tradiționale, dar și în spații inedite: în piețe publice, în băile budapestane, în grădina zoologică, în parcuri și în centre de bătrâni, dar și fântânile arteziene vor dansa pe sunet de orgă.

Program:

J. S. Bach: Preludiu și fugă în Re major, BWV 532

Lisznyai-Szabó Gábor: Canzonetta I

Lisznyai-Szabó Gábor: Intermezzo

Lisznyai-Szabó Gábor: Canzonetta II

Koloss István: Partita No. 2. - Variațiuni pe o melodie de Tinódi

J. S. Bach-Liszt Ferenc: Ich hatte viel Bekümmernis

Liszt Ferenc-Koloss István: Clopote de seară

Liszt Ferenc-Koloss István: Cântecul lui del Salvator Rosa

J. S. Bach: Preludiu și fugă în si minor, BWV 544

Szotyori Nagy Gábor, laureat al mai multor concursuri internaționale de orgă, este unul dintre cei mai importanți organiști ai generației sale din Ungaria. A absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Universității din Debrecen, specializarea organist și profesor. Activează ca organist de biserică încă din copilărie. Între anii 2010-2018 a fost organist titular la Inner-City Parish Church din Budapesta. În prezent este unul dintre organiștii permanenți ai Bazilicii Sfântul Ștefan din Budapesta.

Szotyori Nagy Gábor susține anual 40-50 de concerte ca solist și în formații de muzică de cameră în Ungaria și în străinătate. A concertat în Austria, Germania, Franța, Italia, Elveția, Lituania, Danemarca, Rusia, Scoția, Spania, Polonia, România și China.

Intrarea este liberă.